Věnečky

Ingredience:
těsto: 1/4 l vody, 10 dkg Hery, 1/4 lžičky soli, 20 dkg polohrubé mouky, 4-5 vajec /váha ve skořápce 28 dkg/
krém: 4 dcl mléka, 1 vanilkový puding, 1 van. cukr, 2-3 vrchovaté lžíce moučkového cukru, 20 dkg másla, 2 lžíce rumu
cukrová poleva: 10 dkg cukru moučka, 2 lžíce horké vody, 1 lžíce rumu - vše třeme ve vodní lázni až se cukr rozpustí
Postup:
krém: mléko smícháme s pudinkovým práškem, vanilkovým cukrem a za stálého míchání uvaříme hustý puding.
Dáme ho vychladit a aby se neudělal škraloup, občas promícháme. Do vlažného pudingu zašleháme 20 dkg změklého másla a cukr podle chuti. Nakonec přidáme rum. Dáme do lednice vychladnout.
těsto: do kastrolku nalijeme vodu, přidáme sůl, Heru, přivedeme k varu a nasypeme mouku. Mícháme asi 5 minut, až se těsto začne ode dna odpalovat. Dáme vychladit. Do úplně vychladlého těsta zašleháme ručním šlehačem jedno vejce po druhém. Ozdobným sáčkem tvoříme na plech s pečícím papírem věnečky -2x obtočíme dokola . Vyjde to asi na 2 plechy. Pečeme ve v y h ř á t é troubě-horký vzduch na 200 °C 8 minut - troubu neotvíráme. Potom teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě asi 12 minut. Zkusíme jeden věneček vyndat, rozřízneme ho, a když se nelepí, je upečeno. Rozřízneme všechny věnečky za tepla a necháme je vychladnout. Na obě poloviny věnečku nastříkáme sáčkem krém, spojíme a potřeme horkou polevou nebo pocákáme čokoládou.

Venecky_2