Pečení chleba (2)

Pekárna ETA Siesta

Pekarna

Chleba
350 ml vody
500 g mouky / 400 g obyčejné hladké a 100 g žitné kremežské-kupuji ve Zdravěnce/
l lžičku soli
l lžičku cukru
l lžičku drceného kmínu
l lžičku chlebového koření / kupuji ve Zdravěnce/
l lžíci octa
2 lžíce oleje
1/6 kostky kvasnic
Pečeme: KLASIK, tmavá kůrka, velikost I
Do pečící nádoby nalejeme vodu, ocet a olej. Přidáme odváženou mouku, sůl – nesmí přijít do styku s kvasnicemi, koření a doprostřed rozdrobíme kvasnice , posypeme cukrem a zahrneme moukou.

Chleba2

Chleba1

Mazanec
250 ml mléka
2 žloutky
80 g rozpuštěného másla
500 g polohrubé mouky nebo 250 hladké a 250 polohrubé
citronová kůra
60 g cukru
1 vanilkový cukr
0,5 lžičky soli /nesmí přijít na kvasnice/
1/3 kostky kvasnic
Všechny ingredience dáme do pekárny v tomto pořadí, nakonec rozdrobíme kvasnice,
posypeme trochou cukru a zahrneme moukou. Pokud by se těsto zdálo hodně husté přidáme trochu mléka. Je potřeba to vyzkoušet. Po pípnutí přidáme namočené rozinky v rumu nebo kandované ovoce. Těsně před pečením potřeme vajíčkem.

Mazanec

Pečeme: KLASIK, světlá kůrka, velikost I - po pípnutí rozinky
nebo Program SLADKÉ, světlá kůrka- zde program nepípá na rozinky, ty přidáme když se na časovači objeví čas 1,41 u ETY Harmony.