Medovník

Ingredience:
těsto: 45 dkg hladké mouky, 18 dkg másla nebo Hery, 15 dkg moučkového cukru, 4 rovné lžíce medu, 1 vejce, 4 lžíce šlehačky, 1,5 lžičky jedlé sody, 1 lžička kakaa
Nad párou v misce rozpustíme tuk, přidáme vejce , cukr, šlehačku a med. Ručním šlehačem vše šleháme v páře 5 minut. Do větší misky si odvážíme mouku, přidáme sodu, kakao a vlijeme ještě teplý krém. Vypracujeme těsto, které se nám bude zdát řídké.Dáme ho pod fólii a necháme ho odpočívat asi 30 minut. Nedáváme do lednice. Těsto rozdělíme na 5 kousků /těsto máme stále pod fólií/ a na pečícím papíře z každého kousku vyválíme placku silnou asi 3 mm, vykrojíme kolečko o průměru 22 cm a pečeme v předehřáté troubě na 180°C 5 minut. Zbytky upečeme také, budeme je potřebovat na posyp.
krém: 3/4 plechovky zkaramelizovaného mléka Salko, 25 dkg másla, 7 dkg umletých vlašských ořechů - vše ušlehat
sirup na potírání placek: 1,5 dl převařené vody, 2 lžíce krystalovéhu cukru, 50 ml rumu - vše smíchat
Postup:
první placku natřeme sirupem jenom zvrchu, namažeme krémem. Další placky potíráme sirupem již z obou stra a promazáváme krémem.
Trošku krému si necháme na potření korpusu. Poslední placku potřeme sirupem i zvrchu a celý korpus lehce potřeme ze všech stran zbylým krémem. Upečené zbytky těsta rozdrtíme, přidáme asi 3 dkg mletých ořechů a celý medovník posypeme.
Dáme do lednice nejlépe přes noc ztuhnout.

Medovnik_2