Borůvkový kováč

Ingredience:
160g polohrubé mouky, 70-100g Hery, 50g+50 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 1 lžičku prášku do pečiva, borůvky
Postup:
mouku smícháme s 50g cukru a práškem do pečiva, přidáme 2 žloutky a 70g Hery. Zpracujeme těsto. Pokud by nešlo spojit, přidáme Heru. Necháme alespoň 1/2 hodinu odpočinout v lednici.
Formu o průměru 28cm vyložíme pečícím papírem. Těsto zkusíme trochu rozválet /jde to hůře/ a potom rukama vytvarujeme do formy. Okraje trochu zvedneme, vidličkou propícháme, nasypeme borůvky /mohou být i mražené/, posypeme vanilkovým cukrem a dáme do předehřáté trouby. Pečeme klasicky při 180°asi 15-20 minut.
Mezitím ušleháme tuhý sníh. Do bílků dáme špetku soli a za stáleho šlehání přisypáváme 50g cukru krupice.
Když už se nám zdá koláč skoro upečený potřeme ho sněhem, snížíme teplotu na 150°C a dopečeme asi 7 minut dokud není povrch sněhu krémový.

Boruvkovy-kolac1_2