Knedlíky z odpalovaného těsta

Ingredience:
500 ml mléka, 100g Hery nebo másla, špetka soli, 350 g hrubé mouky, 3-4 vejce, meruňky nebo jakékoliv ovoce na plnění, tvaroh, moučkový cukr na posypání , máslo na polití
Postup:
mléko, sůl, a máslo rozpustíme v širším kastrolu, přisypeme mouku a za stálého míchání vytvoříme hrudkovitou hmotu. Trvá to asi 5 minut, těsto se musí od stěn odpalovat. Do vychladlé směsi zašleháme ručním šlehačem postupně vejce. Vytvoříme vláčné těsto, které se nelepí a pěkně se s ním pracuje. Z těsta uděláme dva válečky, ze kterých odkrajujeme stejně velké kousky, které rukou zploštíme. Vložíme rozloupnutou meruňku, do které dáme místo pecky trochu cukru, pevně zabalíme. Vaříme 5-6 minut. Vařené knedlíky ihned několikrát propíchneme vidličkou, aby vyšla pára.
Podáváme s tvarohem /já používám polotučný ve vaničce/, sypané moučkovým cukrem a polité máslem. Podle druhu ovoce můžeme použít skořici s cukrem , mák nebo na másle opraženou strouhanku.

Odpalovane-knedliky_2